Nieuwe Nijmeegse literatuurprijs

Gepubliceerd in de Gelderlander – 7 februari 2014

Bibliotheek Gelderland-Zuid, tijdschrift Op Ruwe Planken en De Gelderlander nemen initiatief voor nieuwe prijs.

NIJMEGEN – Er komt een nieuwe literatuurprijs voor Nijmegen. Daarover zijn Bibliotheek Gelderland-Zuid, literair tijdschrift Op Ruwe Planken en De Gelderlander samen in gesprek. Ook de dichters Jos van Daanen en Frank Norbert Rieter zitten in de werkgroep die onlangs is opgericht.

Er was een Nijmeegse literatuurprijs, maar die is in 2008 opgeheven wegens geldgebrek. Een gemis, zo zeiden oud-stadsdichters Victor Vroomkoning en Dennis Gaens onlangs in een interview in deze krant. Vroomkoning: “Die prijs was een stimulans voor veel mensen, het was erkenning, het zorgde ervoor dat mensen door gingen. Dat effect zou een nieuwe prijs nu ook kunnen hebben.”

Tijdens een maandelijkse literaire netwerkborrel is het plan gerezen een nieuwe prijs in te stellen. Alle literaire genres komen in aanmerking. De prijs is voor proza, poëzie, maar bijvoorbeeld ook toneel- en liedteksten. De prijs is niet alleen voor schrijvers uit de stad, ook auteurs uit de regio kunnen meedoen. Wanneer de prijs voor het eerst wordt uitgereikt, is nog niet bekend.